English   Program for alle ugerne

LIV — Livsglæde, Inspiration, Vitalitet

Uge 29

Målet med ugen er at øge LIV skvaliteten i hverdagen. Ugen er tosproglig (engelsk/dansk). Kom med en åben og undersøgende holdning. Med eller uden forhåndserfaring. Sammen vil vi udveksle livserfaringer og undersøge dogmer og ideer om hvad der er rigtigt og forkert.

Vi arbejder med kost, livsstil, holdninger og relationer udfra de makrobiotiske principper og bruger sociokrati til fælles beslutningstagning med henblik på at optimere dit udbytte af lejren og fordele lejrens arbejdsopgaver. Vi fokuserer på de emner deltagerne er mest interesserede u. Her er nogle eksempler:

Makrobiotik
betyder ”læren om et stort liv”. Makrobiotik er ikke en diæt, som mange tror, men en øget bevidsthed om hvordan kost, livsstil, holdninger og relationer mm påvirker LIVs-kvaliteten i hverdagen og en vilje til at tage ansvar for sin egen livskvalitet. Fokus er på at skabe balance mellem hvad vi tager ind, hvordan vi bearbejder/fordøjer det og hvad vi giver ud eller gerne ville give ud. I løbet af ugen bliver det klart, at vi er forskellige, og at det der er rigtigt for den ene, ikke nødvendigvis er det for den anden. Læs de 7 grundlæggende principper i den makrobiotiske filosofi længere nede eller se på denne 4 minutters video med Kristiane fra et foredrag i USA. www.macrobioticsforyou.com/what-is-macrobiotics

Hvad angår maden i denne uge, så er vi så heldige at have friske grøntsager fra marken. Herudover består maden hovedsagelig af "ustressede", økologiske og vegetabilske råvarer, der tillaves med hensyn til både smag, synsindtryk, virkning, årstid og næringsindhold. Hvis du vil blive bedre til bevidst madlavning, har du mulighed for at lære. Hvis du allerede er god til det, har du mulighed for at dele og udveksle viden og erfaring med andre.

Sociokrati
betyder fælles-styre. Det er et enkelt og meget effektivt styresystem, der bygger på at TAGE BESLUTNINGER SAMMEN i modsætning til demokrati, som bygger på at flertallet bestemmer over mindretallet. Som deltager på lejren får du en oplevelse af sociokrati i praksis, idet vi vil bruge metoderne fra sociokratien til at skabe en optimal fordeling af lejrens arbejdsopgaver, som f.eks. madlavning, oprydning, rengøring, brænde til bålet, børnepasning, foredrag/workshops, underholdning, indkøb mm. samtidig med at alles personlige behov i videst mulige omfang kan blive tilgodeset.

Når beslutninger tages sammen styrkes samspil og samarbejdsvilje. Når flertallet bestemmer over mindretallet vil der være tendens til magtkamp for at få flertallet på sin side. Den sociokratiske beslutningsprocess har grundlæggende 5 trin: 1) Forslag formuleres 2) Forslag stilles, 3) Afklarende spørgsmål, for at sikre at alle forstår forslaget, 4) En runde med reaktioner, kommentarer og tilpasning af forslaget, 5) En samtykke-runde. Vedtagelse kræver samtykke fra alle i gruppen. Indsigelse gøres, hvis et forslag strider mod gruppens værdier eller hindrer realisering af gruppens vision. Personlige præferencer fremføres i reaktionsrunden, da de ikke betragtes som en begrundet indsigelse.

En sociokratisk organisation består af flere cirkler med forskellige funktioner og interesse7ansvarsområder. Typisk starter en organisation med en visionscirkel, som nedsætter en generel cirkel med formålet at at igangsætte, delegere og koordinere organisationens aktiviteter, så enkelte gruppers beslutninger ikke står i vejen for organisationens overordnede mål. For hvert ansvarsområde nedsættes en undercirkel/arbejdsgruppe, som har mandat til at træffe selvstændige beslutninger inden for dette område. To deltagere fra hver undercirkel/arbejdsgruppe deltager i den generelle gruppe.
Her er en 4 minutters video der giver et godt overblik over sociokrati: www.youtube.com/watch?v=l3zFWpntExg&feature=youtu.be.
Vil du lære mere om er der her en god 23 minutters video:
www.youtube.com/watch?v=F818QTn6_f8&t=1038s

Kernen i den makrobiotiske livsfilosofi er følgende 7 principper, som kan bruges på alle livets fænomener.

1. Alle ting opstår ud af en uendelighed.
For at noget skal blive virkeligt, kræver det fokus og handling. Da mere end 90 % af vort fokus og vore handlinger som regel styres af underbevidstheden, er det let at overse, hvor stor indflydelse vort fokus faktisk har på vor trivsel. Kristiane arbejder med øvelser, der øger bevidstheden om, hvad vi fokuserer på og styrker evnen til bevidst at styre handling og fokus.

2. Alting forandres. Intet er stillestående.
Kristiane arbejder med øvelser, der hjælper os med at være mere til stede i nuet, - også være til stede, når livet er svært og ikke rigtig går, som det skal. Hvor er du? Hvor vil du gerne være?

3. Alle modsætninger er komplementære.
Når vi tager parti for noget/nogen, tager vi samtidig afstand fra noget andet/nogen andre. Når vi synes noget er godt, bliver noget andet samtidig dårligt. Når vi synes noget er rigtigt, bliver noget andet samtidigt forkert. Hvis vi ingenting synes, bliver vi karakterløse, og motivationen til at handle forsvinder. Der er bare den lille hage, at medens vort bevidste fokus går til den ene side af mønten, går vores ubevidste fokus til den anden. Begge dele får dermed lige meget energi. Kunsten er at undgå at fastlåse sig i dogmer og indse, at alle aspekter af livet og alle karaktertræk er gode, når de anvendes i en passende sammenhæng, og ’onde’, når de anvendes i en upassende sammenhæng.

4. Ethvert fænomen er unikt. Intet er identisk.
Det ubevidste sind søger automatisk efter ligheder, så det kan sætte en automatreaktion/ handling i gang og spare det bevidste sind for den anstrengelse, det er at forholde sig til oplevelsen bare som den er. At værdsætte en oplevelse for det den er, på godt og ondt, uden sammenligning med andre situationer / oplevelser, er en kraftfuld metode til at blive i det bevidste sind.

5. Alle fænomener har en forside og bagside.
Der er fordele og ulemper ved alt. Om vi oplever fordelene eller ulemperne, afhænger af hvilken synsvinkel vi oplever det fra. Hvilke briller vi har på, så at sige.

6. Jo større forside, jo større bagside.
Hvis vi kan bakke langt nok tilbage og opleve en situation fra fugle-perspektiv, vil vi kunne opleve fordele og ulemper som lige store. Da vi som regel oplever tilværelsen gennem vor karakter (hvor vi allerede har taget stilling til, hvad der er godt og ondt), kan det være meget svært at acceptere, at de er lige store. Gevinsten fra at erkende dette er, at beslutninger taget med bevidsthed om både forside og bagside vil være langtidsholdbare, hvorimod beslutninger taget ud fra den ene side oftest bliver uholdbare, når den anden side kommer til syne.

7. Det der har en begyndelse har en ende.
At huske dette indskærper vigtigheden af at være taknemmelig og værdsætte det gode man har og gøre det lettere at komme igennem svære tider.

Kristiane Ravn Frost, som er igangsætter i denne uge har undervist i makrobiotik siden 1982 i Norge, Sverige, Danmark og USA. I 2001 udviklede hun Aima-metoderne, en ny generation af dynamiske, systematiske og dybdegående værktøjer til coaching og selvrefleksion. Hun er daglig leder af Aima Instituttet, se www.kristianeravnfrost.com